img

Как да пазим бебето от слънцето

/
/
/
953 Views

Колкото и да обичате слънцето, важно е да помните, че слънчевите лъчи и високите температури могат да бъдат опасни за вашето бебе. Ако то е изложено твърде дълго на слънце и горещина, се създава опасност от изгаряне на кожата, развитие на кожни заболявания, прегряване на тялото, топлинен или слънчев удар.

В следващите редове ще ви предложим няколко съвета за предпазване на бебето от слънцето.

 

  1. Осигурете на бебето сянка.

Това е най-добрият и лесен начин да го предпазите от изгаряне, прегряване, топлинен удар и рак на кожата. Абсолютно задължително е да го правите, ако бебето е на възраст под 6 месеца, тъй като дотогава не е добре да го мажете със слънцезащитни кремове, млека и лосиони.

Ако не можете да намерите естествена сянка, направете я с чадър, навес , тента или сенника на количката.

Внимание! Никога не покривайте цялата количка с одеяло или чаршаф, за да направите сянка в нея! Само за минути температурата вътре се повишава с няколко градуса и става опасна за живота на бебето!

Внимание! Никога не оставяйте бебето в затворен автомобил в горещо време! Само за минути температурата в автомобила може да се покачи до над 45 градуса и да застраши живота на бебето!

 

  1. Облечете на бебето подходящи дрехи.

Най-добре е да изберете леки, широки, светли дрехи с дълъг ръкав и дълги крачоли. Може да му сложите и шапка с широка периферия, но само ако е от дишаща материя. Бебетата се охлаждат предимно от главата си и една плътна шапка или кърпа могат да доведат до прегряване.

 

  1. Използвайте слънцезащитни продукти за бебета.

Изберете крем, лосион, мляко или олио със слънцезащитен фактор SPF 30 или 50. Избягвайте да слагате такива продукти на бебета под 6 месеца, освен ако няма никакъв начин да му осигурите сянка. Ако продуктите съдържат титанов или цинков диоксид, вероятно ще се понасят по-добре и ще предизвикват по-малко алергични реакции.

Нанасяйте малко количество от продукта на всеки два часа, както и веднага след плуване или изпотяване.

 

  1. Не излизайте в най-горещите часове.

Избягвайте да излизате навън между 11 и 17 часа, когато слънцето е най-силно.

 

  1. Хидратирайте бебето.

Уверете се, че бебето пие достатъчно течности. От жегата то може да се дехидратира доста бързо и това да застраши здравето и живота му.

 

  1. Проверявайте бебето.

Проверявайте често дали бебето не е претоплено. Тъй като трудно регулира телесната си температура, то може бързо да прегрее, което да доведе до топлинен удар. Това е опасно за здравето и живота му.

Признаците на прегряване и топлинен удар са: гореща, червена и суха кожа, внезапна отпадналост, липса на изпотяване. В такъв случай веднага отнесете бебето на хладно и сенчесто място и се обадете на лекар.

 

  1. Използвайте палатка с UV защита

Ако сте с бебето на плаж, на пикник или планина, използвайте палатка с UV защита. Тя е достатъчно голяма, за да може детето да си играе спокойно в нея, и достатъчно проветрива, за да не се повишава температурата вътре. Същевременно предлага сянка със защита от вредните слънчеви лъчи, което означава, че не се налага да използвате слънцезащитни продукти за кожата на малчугана. Някои модели имат и мрежа против насекоми.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!