img

Полезна ли е играта с пясък

/
/
/
1244 Views

Играта с пясък е едно от любимите занимания на всички деца. И на нас самите също, помните ли?

Днес обаче съзнанията ни са пълни с тревоги – дали пясъкът е „чист”, дали няма да докара на детето заразна болест или кожна инфекция, или друг проблем…

Дори да имате оправдание да мислите така до известна степен, трябва да знаете, че играта с пясък е не само приятна, но и много полезна за децата. Ето как тя може да помогне за развитието, физическото и психическото здраве на детето ви.

  1. Подпомага физическото развитие.

Когато загребва пясък с лопатка, изсипва го в кофичка, пълни формичка или самосвал и пресипва пясъка от едно място в друго, детето развива двигателни си умения. Освен това укрепва мускулите и подобрява координацията между очите и ръцете си.

  1. Провокира въображението.

Да изградиш пясъчен замък, да направиш ров и мост над него – това е сериозно предизвикателство, което развива детското въображение. Купеният замък или количка не могат да провокират толкова силно творческите заложби но детето, колкото пясъкът, от който то може да направи всичко, което може да измисли.

  1. Помага за изразяване на емоциите.

Някои детски психотерапевти използват играта с пясък като психоаналитична експресивна терапия. Тя помага на децата да изразят своите емоции, без да се налага да ги изказват с думи. Причината е, че пясъкът не поставя ограничения и могат да правят с него всичко, което пожелаят. Така се учат да се изразяват без помощта на думите, което ги отпуска и успокоява, когато са ядосани или травмирани.

  1. Насърчава социалното общуване.

В пясъчника детето рядко е само. Това му дава шанса да развие социалните си умения. Дори да предпочита да играе само, другите деца ще искат да влязат в контакт с него и то ще трябва да реагира по някакъв начин. Така лека-полека ще се научи да разговаря, да споделя играчките си, да се защитава и да помага, да изчаква реда си, да работи в екип. Ако и вие сте близо до него, можете внимателно да насочвате поведението му, за да изградите у него правилни навици.

  1. Учи на концентрация.

Когато детето тръгне на градина или училище, често се оказва, че има проблем с липсата на концентрация. В днешно време все повече деца изпитват сериозни затруднения, ако се наложи да се съсредоточат върху нещо за повече от няколко минути. Пясъкът предлага не само сериозен стимул за въображението, но и ангажиране на сетивата. Той може да бъде докоснат, има приятна текстура, може да се насипва или изгребва, да се моделира, върху него може да се рисува и т.н. Когато има толкова много възможности да прави различни неща, детето по-лесно задържа вниманието си и се учи да бъде концентрирано за по-дълго време.

  1. Заздравява имунитета.

Въпреки вашите притеснения, изследователите смятат, че децата, които излизат по-често и играят в пясък и трева, са по-здрави от тези, които прекарват повече време в стерилна среда. Разбира се, това не означава да им позволявате да играят на очевидно мръсни места. Но истината е, че малко мръсотия се отразява добре на имунната система и прави детето по-неподатливо на заразни болести и инфекции. Ако въпреки всичко се тревожите твърде много, един собствен пясъчник с покривало в задния ви двор би могъл да даде на детето всичко, от което се нуждае, докато вие сте спокойни за здравето му.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!