img

Бързото хранене води до напълняване и до увреждане на сърцето

/
/
/
1126 Views

Ново проучване показва важността на бавното хранене, както за вашето здраве, така и за талията ви.

Помислете пак, преди да поглъщате вечерята си със скоростта на светлината: прекалено бързото ядене не само води до качване на килограми, но може да доведе до проблеми със сърцето, според изследвания, представени в последните научни сесии на American Heart Association в Калифорния.

За изследването, изследователи от Япония проследили повече от 1000 души в продължение на пет години. Участниците преминали здравен изпит в началото на проучването през 2008 г. и отново към края на 2013 г. Те също са разпитвани за храненето им, упражненията и медицинската им история.

След което участниците били разделени в следните категории: бавни, нормални или бързо ядци, учените установиха, че тези, които поглъщат храната си бързо, са по-склонни да наддават на тегло и да имат по-висока кръвна захар и лошо ниво на холестерол.

Бързо ядците също са два пъти по-склонни да развият метаболитен синдром – купчината от рискови фактори, като високо кръвно налягане или абдоминално затлъстяване, свързани със заболявания като сърдечни заболявания, диабет и удар – в сравнение с хора, които ядат с нормална скорост.

Това е така, защото бързото ядене може да предизвика колебания в кръвната Ви захар, което може да доведе до инсулинова резистентност, каза ръководителят на изследването, Такаюки Ямаджи, в изявление. Това означава, че тялото ви не може лесно да абсорбира глюкозата в кръвта ви, така че в крайна сметка ще се нуждаете от повече и повече инсулин, за да допуснете глюкозата в клетките си, според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания.

С течение на времето това може да се развие в диабет тип 2 и сърдечни заболявания, тъй като високите нива на кръвната захар могат да увредят нервите и кръвоносните съдове.

От друга страна, за тези, които ядат бавно, е по-малко вероятно да страдат от затлъстяване, според предишни изследвания.

Съзнателното дъвченето на вашата храна всъщност освобождава сигнали за пълнота в мозъка ви, казва Катлийн Мелансън, доктор в университета в Роуд Айлънд, където също са изследвани скоростта на храненето и теглото. Щом мозъкът Ви осъзнае, че сте яли достатъчно, ще бъде по-малко вероятно да продължите с друга чиния.

Тъй като няма конкретна формула за това колко дълго трябва да трае храненето ви, тя препоръчва да се фокусирате върху текстурата на вашата храна. Опитайте това: да дъвчете достатъчно храната си, така че да се раздробява на гладка консистенция. Изчакайте залъкът ви да стигне в стомаха, поемете си дъх, и чак след това трябва да дойде ред на следващата ви хапка.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!