img

10 неща, от които си мислим, че се нуждаем, но всъщност не се

/
/
/
1354 Views

Твърде често ни се казва, че трябва да свързваме основните етапи на нашия личен и професионален живот (първата ни истинска работа, първата ни истинска връзка, 30-тата годишнина и т.н.) с притежаването на определени материални неща. Не сте постигнали нищо, според този модел, ако все още не притежавате собствен дом; все още не сте човек, ако не управлявате най-яката и модерна кола.

От тези глупости могат да се възползват агентите по недвижими имоти и производителите на автомобили, но дали те работят така добре и за вас? След краткия махмурлук след рецесията, проучванията отвъд океана показват, че личните нива на дълг в САЩ отново са ударили рекордни нива: През 2013 г., средностатистическият американец е събрал над $15,000 в дългове по кредитни карти. И ние обичаме най-фините неща в живота, но признаваме, че радостта им изисква определена свобода: Когато една кола или къща се превръща в нещо, чиято поддръжка ви оставя без пукнат лев, цялото удоволствие се губи.

Ние събрахме в този списък 10 неща, които може би си мислите, че ви трябват, но е твърде вероятно да са ви напълно ненужни.

10. Високотехнологични телевизори

Преди няколко години, всички решихме, че определено трябва да имаме 3D телевизори. След това, новата мода станаха големите колкото цяла стена телевизори с Ultra HD разделителна способност. И ние обичаме Breaking Bad вероятно точно колкото вас, но въпреки това не ни харесва мисълта да работим извънредно, за да получим по-добър изглед към порите на Брайън Кранстън. Гледането на телевизия е забавно и релаксиращо, но то също е едно пасивно, асоциално и изолиращо действие. Хвърлянето на трудно спечелените пари за технологични глупости от висок клас няма да ви направи живота по-добър.

9. Шанс за милиони

Хазартът, както казва Майкъл Джордан,не е лошо нещо, стига да се прави в рамките на това, за което е предназначен: да бъде забавен и да носи удоволствие.“ По-лесно е обаче да остане забавен, когато загубата на $126 млн. означава просто отлагане на покупката на обици от диаманти. За останалите от нас, хазартните загуби (а когато теглите чертата накрая, почти винаги резултатът показва загуба) са далеч по-трудни за приемане. Хазартната индустрия печели стотици милиарди годишно. Може би е време да оставите хазартните си навици в миналото и да започнете да харчите парите си за по-ползотворни неща.

8. Новото ви хоби

Не искаме да бъдем прекалено критични към новогодишните ви обещания. Макар и повечето от тях да са обречени на провал, ние ви подкрепяме, че самоусъвършенстването е достойна цел и аплодираме всеки празник, ритуал или обстоятелство, който дава възможност да се направи равносметка на това, което сме и което искаме да бъдем.

Твърде лесно е обаче покрай ентусиазма да направите безсмислени покупки. Например, хубаво е да сте си обещали от утре да започнете да карате колело всеки ден, но това не означава, че трябва още на следващия ден да си купите професионален велосипед за няколко хиляди. Едно от най-лошите (и най-комични) неща покрай неслучилите се обещания е тяхното физическо измерение във вид на изоставени фитнес машини, прашни инструменти и некарани състезателни велосипеди, които ни се подиграват от някой ъгъл, в който са захвърлени. Преди да си купите екипировка от професионално ниво, първо работете по достигането на професионално ниво.

7. Марки

Защо на тениската ви е толкова нужно да се чете „Armani“? Отива ли си на анцуга ви тази тениска на италианската дизайнерска къща, която имаше международна слава в средата на 80-те години?

Разбиращите от мода хора разбират от платове, кройки и стилове. Останалите хора разбират от марки. Тези марки обаче не само струват маса пари, но и е твърде вероятно да носят отрицателен ефект върху стайлинга ви.

6. Пространство

Сигурни ли сте, че определено се нуждаете от тристаен апартамент или голяма къща, когато си търсите жилище под наем? Тенденцията в днешни дни е към намаляването на личното пространство и увеличаване на удоволствието от външния свят. Като се имат предвид високите цени на наемите и застоялите заплати, може би е по-добра идея да си намерите нещо по-малко за живеене. То така или иначе ще ви бъде напълно достатъчно, а по този начин ще ви останат повече пари за по-полезни неща.

5. Работа, която мразите

Хубаво е, разбира се, да имате добра работа. За съжаление, в модерното общество „добра работа“ вече е равнозначно на „добре компенсирана работа“, оставяйки неща като лично удовлетворение далеч в миналото. Различните изследвания показват, че повече от две трети от работещите не харесват своята работа. Защо трябва да пропилявате единствения си живот в нещо, което мразите? Може да нямаме само един живот, но дори и вярващите в прераждането будисти твърдят, че човешкото съществуване представлява едно от най-редките и най-уникални състояния на съществуване във Вселената. Така че защо да прекарвате голяма част от краткото си съществуване затворени в офис, пълен с неприятни хора? Така можете само да увеличите шансовете си в следващия живот да се преродите в магаре.

4. Натруфени ресторанти за първа среща

Всеки знае, че трябва да се представи в добра светлина на първата среща с жена, но избраните локации за тази първа среща често говорят единствено сериозна несигурност в себе си. Не е нужно да водите дамите винаги в най-известните и най-скъпи ресторанти. Далеч по-добро впечатление ще направите, ако направите своя избор на базата на личните си предпочитания, вместо да разчитате на социалните клишета. Някои от най-известните ресторанти са страхотни места, но лесно могат да говорят за надутост. Не искате да бъдете човекът, който си поръчва трюфели, въпреки че когато е сам си поръчва единствено кебапчета от кварталната кръчма. Този човек се нуждае от одобрение и това си личи от километри.

3. Заеми

Искате да си купите най-новия телефон, но не ви достигат парите? Смятате, че да го вземете на изплащане е най-доброто възможно решение? А дали не е по-добре да си купите някой по-евтин модел или просто да останете със стария си телефон? Дали след това няма да вземете на изплащане и 80-инчовия телевизор от първата точка?

Заемите са като наркотиците – първият никога не е последен. За да не се наложи в един момент да ви съдят, купувайте си само нещата, за които имате пари.

2. (Готина) кола

Няма друг потребителски продукт, който да е свързан с толкова много постоянни разходи, колкото личният автомобил. Поддръжка, данъци, винетки, гориво и т.н. – това са все неща, за които постоянно ще излизат пари от вашия джоб. Ако все пак имате нужда от кола, тъй като в днешно време без нея е трудно, купете си такава, каквато можете да си позволите. За някои хора, купуването на BMW или Мерцедес може да оправдае оставането в апартамента на мама и тате за още няколко години. А много малко са нещата, които са по-тъжни от това да видиш как някой сипва газ за 10 лв. на Мерцедес за 30 000 лв.

1. Собствен дом

За много хора, един от знаците за успех в живота е притежанието на собствен дом. Идеята, че плащането на ипотека представлява лична стабилност и постижение, е не особено гениална.

Сама по себе си, собствеността на жилище не е лошо нещо, но с оглед на заплатите в страната и имайки предвид съвсем реалната възможност отново да се намираме в балон на недвижимите имоти, може би не е необходимо толкова спешно да си купувате собствен дом.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!