img

Ортопедичните Крайници с Електронна Кожа

/
/
/
686 Views

Ще бъде ли 2016 годината на киборга?

Защо това е важно?

Защото може би сме на път да прескочим финалната бариера в разработката на ортопедични крайници, които изглеждат и на допир са като истински.

Дългата история, казана накратко

Изследователите в катедрата по инженерна химия към Израелския технологичен институт в Хайфа (Израел) са разработили синтетичен полимер, който имитира възможността на човешката кожа да се лекува.

Дългата история

Ортопедичните крайници са изминали дълъг път през последните десет години. И с развитието на по-добри и по-реалистични роботики, ние започваме да преминаваме към бъдещето, където протезите могат да се превърнат в неразличими от истинските неща.

Но една от последните най-големи бариери, която е останала пред индустрията е възможността тези заместители на човешки части да си взаимодействат с реалният свят като човешката кожа. Чувството на допир е най-важното, позволявайки на този, който я носи да чувства заобикалящият го свят.

Гъвкавите сензори разбира се нямат нищо ново. Те съществуват от години, използвани са в битовата електроника, роботиката, здравеопазването и космическите полети. Но тяхната полезност винаги е била компенсирана от податливостта към увреждане – дори най-дребната драскотина има потенциала да съсипе сензора.

Но това може би е на път да се промени. Изследователите в катедрата по инженерна химия към Израелския технологичен институт в Хайфа (Израел) са били вдъхновени от човешката кожа, която успява да се лекува сама. Те успяват да разработят материали, които могат да бъдат интегрирани в гъвкавите устройства, за да „лекуват“ инцидентни повреди, които потенциално застрашават функционирането на устройството.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!