img

Тестостеронът се свързва с ниската социална тревожност

/
/
/
789 Views

Тестостеронът ли е ключът към социалната тревожност?

Защо това е важно?

Защото това може частично да помогне да се обясни защо някои хора са стеснителни.

Дългата история накратко

Холандски изследователи са установили, че при хората със социално тревожно разстройство дозата на тестостерона ги кара да избягват контакт с очите на другите хора. Те са открили, че хората със социално тревожно разстройство са склонни да имат по-малко тестостерон, отколкото тези, които не страдат от това състояние.

Дългата история

Много е популярно в наши дни, особено в някои (ужасни) кръгове, хората да се шегуват за това колко „антисоциален“ сте. Но социалното тревожно разстройство е реално заболяване и може да бъде пагубно за хората, които го притежават. Представете си, че не можете да се забавлявате по време на концерт, само защото сте заобиколени от твърде много хора, или да се опитвате да ходите на срещи, когато сте физически неспособни да се чувствате комфортно при среща с нови хора. Изследователи от университета Radboud в Холандия са се заели със случая и са открили нещо любопитно: връзката между социалното тревожно разстройство и тестостеронът.

„Тестостеронът има подтискащ тревожността ефект и това улеснява контактите в социалните ситуации. Искахме да видим какво се случва с тестостерона при хората със социална тревожност“, обяснява Дориен Ентър, специалист по поведенческа психология в холандския университет.

Как да свалим килограми и да изваем тяло за лятото? Гарантиран успех!

В изследването са били включени 19 жени със социално тревожно разстройство и 19, които не страдат от него. Екперименталната група е получила добавки с тестостерон един ден, а на следващия само плацебо. Всеки ден те са били тествани дали избягват контакт с очите, което е обща черта за всички хора със социално тревожно разстройство. Използвайки компютри, изследователите са проследили техните движения на очите при щастливи, гневни и неутрални лица. В заключение на проучването, те установили, че участниците избягват контакт с очите много по-малко, когато са приели добавки с тестостерон.

Ентър и нейните колеги подчертават, че тестостеронът не е и няма да бъде средство за лечение на социалното тревожно разстройство, нито пък заместител на медикаменти, лекуващи депресия. Редовното приемане на тестостерон е потенциално опасно, освен ако нямате физическа нужда от него. Той обаче може да бъде полезен в някои терапии, при които терапевтите лекуват заболявания като излагат пациентите на ситуации, които те обикновено избягват. В тези случаи, малко помощ от тестостеронът може да бъде полезен и да помогне на страдащите от социално тревожно разстройство са имат нормално, просоциално поведение.

Важно е също да се отбележи, че в проучването са участвали хора само с социално тревожно разстройство, така че не е задължително веднага да решавате, че то доказва, че мъжете са по-социални от жените. Разбира се, мъжете имат повече тестостерон от жените. Но като имаме предвид, че има равен брой на мъже и жени, страдащи от това заболяване, безопасно е да се каже, че социалното тревожно разстройство има повече общо с нормалните тестостеронни нива за съответния пол, а не в абсолютни стойности.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!