img

5 неща за бръсненето, които не знаехте

/
/
/
1223 Views

Бръсненето е един аспект от живота, който много от нас приемат за даденост. Бръсненето има своите опасности, тъй като има не малко доказани случаи на починали мъже в резултат на бръснене.

Но технологията на бръсненето е извървяла дълъг път от използването на зъби от акула и остри камъни. Днес тя е стигнала до етап, който ни позволява да изглеждаме по възможно най-добрия начин и нашата кожа да бъде в добро здравословно състояние.

Сега ще ви представим пет неща, които не знаехте за този толкова важен процес от живота ни.

1. Човекът, отговорен за създаването на самобръсначките, е оцелял в големия чикагски пожар

Първото нещо, което не знаехте за бръсненето, е, че една от най-големите катастрофи на Америка е довела до една от най-големите революции в историята на бръсненето.

Според една (вече широко дискредитирана) легенда, на сутринта на 8 октомври 1871 г., крава, водена от някоя си г-жа О’Лиъри, изритва фенер. Два дни по-късно, зона от четири квадратни мили на Чикаго са обхванати в пламъци, включително дома на един човек на име Кинг Камп Жилет. Пожарът принуждава семейството на Жилет да се премести в Ню Йорк, където Кинг Камп Жилет хваща пътя и започва да си изкарва парите като пътуващ търговец. Жилет държи очите си отворени на четири за евентуални бизнес възможности и някъде около 1900 г. намира идеалната такава възможност. Самобръсначките са били на пазара вече от няколко десетилетия, но необходимостта от повторно изостряне на острието е скъпо начинание и също така отнема много време. През 1905 г., Жилет създава свой собствен бизнес модел, чрез който той продава собствената си патентована самобръсначка за много малка печалба, но освен това продавал и лесно сменяеми стоманени остриета – също така негов патент – което е нещото, впечатлило обществеността. В първата си година, Жилет продал около 50 самобръсначки и 170 ножчета.

2. Процесът на бръснене е изобразен върху праисторически пещерни стени

Не е изненада, че момчетата от преди 15 000 години са искали да имат това приятно и освежаващо усещане след бръснене на лицето, което много от нас търсят днес. Все пак има твърде много разлики от тяхното бръснене и нашето – докато ние празнуваме бръсненето с автършейв, нашите предци е трябвало да бъдат много по-изобретателни. В отсъствието на бръсначи, праисторическият човек се е обръщал към единствените налични решения, които е познавал, за да се отърве от сърбящата брада – бръснене с мидени черупки, кремъчни ножове и дори зъби от акула.

3. Бръсненето е изискване за най-малко един кампус в колеж

Друго нещо, което не знаехте за бръсненето, е, че има най-малко едно място, на което можеш да имаш брада, само ако преди това си получил официална „Карта за брада“.

Частният Brigham Young University (BYU) в Юта е собственост на местната църква и учениците в него трябва да се съобразяват с приетия код на честта, който включва не само въздържанието от секс и наркотици, но и спазването на стандартните грижи за кожата на кампуса, една от които е забраната за наличието на окосмяване по лицето. В случай, че един студент не може да се обръсне заради алергия на кожата или някаква друга проверима причина, на студентите им се издава специална „Карта за брада“, която им дава свободата да имат лицево окосмяване.

Въпреки че кодът на честта на университета датира от 1949 г., правилото за гладко обръснато лице се смята, че е било добавено през 60-те години, когато хипи движението излязло на мода.

4. Брадата е толкова силна, колкото меден проводник

Ето защо може би толкова много приятелки и съпруги страдат от погонофобия: страх от бради.

Според Жилет и други източници, сухата брада и един меден проводник имат една и съща сила (когато са разположени на един и същ по размер диаметър). Опитайте се да си представите колко ужасно би било, ако трябваше да премахмем с бръснене от лицето си такъв меден проводник. Поради тази причина, компании като Жилет препоръчват използването на топла вода преди бръснене. Този навик има двойна полза: първо, окосмяването на лицето абсорбира вода; и второ, водата отслабва здравината на брадата с около една трета, което прави бръсненето много по-лесно и резултатите от него значително по-добри.

5. В живота си, един мъж прекарва шест месеца в бръснене

Последното нещо, което не знаехте за бръсненето, е колко от времето си прекарвате, докато го правите. Ако приемем, че един човек започва да се бръсне на около 15-годишна възраст и живее на възраст до около 75 години, той ще прекара поне шест месеца от времето си на земята обърнат с лице към огледалото и със самобръсначка в ръка. За тези шест месеца, можем да се научим да правим всичко на този свят. Като имаме предвид колко време ще прекараме в този процес – и ако приемем, че повечето от нас все още не са дори по средата на това време – трябва да на направим усилие да подобрим нашите умения в бръсненето.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!