img

Учени откриха нов прародител на хората

/
/
/
1285 Views

Нов предшественик на хората доказва, че еволюцията е била сложна

Защо това е важно?

Защото с добавянето на все повече членове към нашето родословно дърво, става все по-ясно, че сме имали много голям късмет да бъдем тук.

Горили се научиха да позират за селфи

Дългата история накратко

Учените са открили нов съвременен прародител на човека, Homo naledi, в близост до Йоханесбург, Южна Африка. Те не са на 100% сигурни, но смятат, че може да бъде най-ранният член на рода Homo.

Дългата история

Повечето дискусии около ранните хора са съсредоточени върху разликите между съвременните хора и неандерталците. Хората търсят момента, където хората наистина са придобили разума, който ни е помогнал да достигнем там, където сме днес. Но колкото повече учените копаят в останките на нашите предци, толкова повече става ясно, че пътят на Хомо сапиенс е много по-сложен, отколкото теорията, че няколко маймуни просто са слезли от дърветата и са започнали да ходят. Казваме това във връзка с новото откритие на учените – Homo naledi, новооткрит вид, за който учените смятат, че може да бъде първият член на рода Хомо.

Намерен в областта около недостъпна пещера в близост до Йоханесбург, Южна Африка, Homo naledi може да е най-близкото нещо, което някога ще намерим за така нареченото „липсващо звено“. Учените ненавиждат този термин, но дори и те признават, че това е мост между съвременните хора и нашите най-ранни, по-скоро маймуноподобни предци.

„Това, което виждаме, е все повече и повече видове същества, които показват, че природата е експериментирала с това как да се развиват хората, което води до няколко различни човекоподобни същества с различен паралелен произход в различни части на Африка. Само един вид е успял да оцелее, който в крайна сметка се е развил до това, което сме ние в момента“, каза професор Крис Стрингър от Природонаучния музей на Великобритания пред BBC.

Homo naledi е странно създание. Неговият мозък, рамена и бедра се свързват по-скоро към по-примитивните видове, но краката, зъбите и ръцете му са почти идентични с нашите. Въпреки че ръцете му са заключени в постоянна кривина (което предполага едновременно и катерене, и използване на инструменти), дългите крака и сравнително късите ръце показват, че Homo naledi определено е било двуного същество. Учените са сигурни в това, защото в случая са успяли да намерят най-малко 15 запазени екземпляра.

„Открихме индивиди на всякакъв етап от развитието – бебета, тийнейджъри, младежи и възрастни хора. Дори не сме си и представяли, че можем да открием такова голямо разнообразие“, сподели Лий Бергер, професор в Университета на Уитуотърсранд в Йоханесбург, Южна Африка пред Си Ен Ен. „Homo naledi вече е практически най-известният фосилен член на нашето потекло.“

Причина за това е още една бомба – Homo naledi са погребвали мъртвите. Изследователите все още не са установили възрастта на екземплярите, но те смятат, че е възможно да бъдат и на 3 милиона години. Като се има предвид, че най-ранните потвърдени човешки погребения са се случили преди около 100 хиляди години, този вид променя начина, по който гледаме на човешката еволюция.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!