img

Женската атрактивност се свързва с ниския % телесни мазнини

/
/
/
998 Views

Оказва се, че истинските мъже не обичат извивките

Защо това е важно?

Защото хората не могат да спрат да повтарят едни и същи уморяващи клишета за поведението и предпочитанията на човека.

Дългата история накратко

Хората от повечето световни култури имат едно общо нещо – оценяват жените с по-нисък процент телесни мазнини и BMI (body mass index – индекс на телесното тегло) като по-атрактивни. Това противоречи на теорията, че мъжете винаги предпочитат жени с извивки, защото свързвали това с по-голямо плодородие и способност за оцеляване.

Дългата история

Много хора приемат като природен закон, че мъжете харесват по-пълните жени, откъдето идва и популярния израз „Истинските мъже обичат извивките“. Това се е приело толкова надълбоко в обществото, че някои хора дори се обръщат към еволюцията, за да си го обяснят. Смята се, че мъжете предпочитат жените с извивки, тъй като техните по-широки бедра водят до асоциацията с плодородие. Друга причина е, че малко повечето телесни мазнини биха били полезни да се мине през тежки времена, дори и ако не живеем в такива. Това е хубава теория, но има един проблем: Международен екип от учени установи, че мъжете и жените по цял свят оценяват жените с нисък процент на телесни мазнини и BMI като по-привлекателни.

1 327 мъже и жени са били използвани за целите на изследването. Те са били от 10 държави: Австрия, Литва, Великобритания, Китай, Иран, Мавриций, Кения, Мароко, Нигерия и Сенегал. Тези държави са представители на кавказките, азиатските и африканските популации, които представляват 91,4% от хората по света. На тях са им били дадени снимки на 21 жени и са били помолени да ги подредят по привлекателност. Като част от своята хипотеза, изследователите приемат, че участниците имат „идеална зона“ за привлекателност, която са фиксирали някъде между 22 и 25 BMI индекс.

За голяма тяхна изненада, тази хипотеза е не просто грешна, а много грешна. Те са открили пряка обратна връзка между процента на телесни мазнини, BMI индекса и привлекателността, като в крайна сметка станало ясно, че идеалният BMI според участващите в проучването хора е около 19. В действителност, те не са сигурни точно къде е дъното (ако въобще има такова) – това просто е било най-ниското BMI, което са имали при жените, чиито снимки са били показвани. Реално погледнато, трябва да има момент, в който вече хората приемат обекта като прекалено слаб, но този момент е доста под нивото на средностатистическата жена. От значително значение е също така и фактът, че няма голямо отклонение в начина, по който мъжете оценяват жените, от начина, по който жените оценяват жените.

Какво означава това, като имаме предвид, че се очаква мъжете да отделят повече слюнка при вида на заоблени жени? Оказва се, че докато може да е вярно твърдението, че по-дебелите жени са по-плодородни и устойчиви, притежанието на по-висок BMI индекс и процент телесни мазнини също така означава, че те са в по-голям риск от заболявания като диабет и сърдечно-съдови заболявания. Освен това, хората са склонни да свързват процента телесни мазнини и BMI индекса с възрастта, а е достатъчно добре научно установено, че младостта е маркер за привлекателност (вероятно отново поради връзката здраве и плодородие).

Проучването не е без своите недостатъци (фактори като глад и стрес не са били под контрол), но това е един добър пример, че може би стереотипите в обществото не са напълно верни. Закръгленото тяло може да е било идеално преди няколко хиляди години, но сега трябва да признаем, че нещата са се променили драстично. Това може би ще дойде тежка новина за жените, на които и без това вече много хора им казват, че трябва да отслабнат. Да се надяваме в бъдеще по-задълбочени изследвания да разнищят ефекта на действителния външен вид (независимо от телесните мазнини и BMI) спрямо привлекателността.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!