img

Изследване върху гледането на телевизия

/
/
/
704 Views

Дългото гледане на телевизия може да ви убие. Ето защо

Защо това е важно?

Защото току-що сте започнали да гледате поредното риалити.

Историята

Изследователи от Япония са установили, че гледането на телевизия в продължение на повече от пет часа на ден удвоява шансовете за формиране на животозастрашаващи кръвни съсиреци спрямо тези, които са гледали само по два часа и половина на ден. Време е да замислите преди поредния филм маратон, нали?

Дългата история

Когато става дума за телевизия, ние никога не сме имали толкова голям избор и възможности. Вече може да гледаме по всяко време това, което искаме, когато искаме и където го искаме – на телефона, на телевизора или нещо по средата.

Но най-голямата новост е възможността да гледате цял сезон на някой сериал на веднъж. Думата на английски за това (binge-watch) бе официално добавена към онлайн речника на Оксфорд през миналата година, в знак на признание към нашите любими маратони със пуснати завеси, телефони на без звук и забравяне за всякакви нормални хранителни навици.

Преди да оставите всичко друго в някой от дните от уикенда и да го запълните с проследяването на някой сериал, има нещо, което трябва да знаете. Хората, които прекарват по пет часа на ден в гледане на телевизия, увеличават риска от развитие на фатален кръвен съсирек, сочи ново мащабно проучване.

Изследването, което е проследило повече от 86 000 души в рамките на 18 години, е първото по рода си разглеждане на връзките между продължителните телевизионни сесии и фаталната белодробна емболия (образуване на кръвни съсиреци, които се формират в крака и пътуват до сърцето и белите дробове – убивайки стотици хиляди хора годишно).

Изследователите в Япония са установили, че закоравелите фенове на малкия екран (който в днешни дни често далеч не е толкова малък) имат два пъти по-голям риск от развитие на тези кръвни съсиреци, отколкото по-сдържаните сред нас, които гледат телевизия по-малко от два часа и половина на ден.

Това е лоша новина за хората, които прекарват цели дни на дивана, в гледане на някой от сезоните на Breaking Bad, например. Този ваш навик може да бъде по-опасен от самия Хайзенберг.

Но виновникът за това не е само телевизорът. Рискът от развитие на белодробен емболизъм се увеличава, защото се ограничава движението в продължение на часове – каквото и да правите, което ви оставя на едно място за няколко часа, ви вреди много.

Дори и карането на автомобил редовно по няколко часа може да създаде такива проблеми, както и простото седене пред компютъра без почивка през целия ден.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!