img

Акне при възрастни: Причини и Лечения

/
/
/
1827 Views

Следната статия обяснява това, което всеки трябва да знае за акнето и кожните продукти.

Акнето може да бъде голям проблеми за мъжете, особено когато то оставя белези или когато продължава да страда от него и в зряла възраст. Това може да доведе до ненужна несигурност не само с противоположния пол, но и с хората като цяло.

За щастие, има много продукти, които могат да помогнат при лечението на акне, но с толкова много опции за избиране, как да разберете кои от тях наистина работят?

Пазарът е наситен с търговски продукти – от гарантиращи премахването на акнето продукти до специални пасти за зъби, така че на какво можем да вярваме?

Следната статия обяснява това, което всеки трябва да знаете за акнето и кожните продукти. Но преди да започнем, нека да изясним някои митове за акнето.

Митове

Акнето може да бъде излекувано

За съжаление, както много хора с тежки случаи на акне биха ви казали без да се замислят, акнето не може да бъде излекувано. То определено може да се контролира, но не и да се излекува. Акнето е силно повлияно от генетиката, така че ако родителите ви са имали проблеми с кожата, много е вероятно и вие да ги имате.

Тенът е добър за акнето

Логиката е там – слънцето ще изпържи пъпките и те ще изчезнат – но това е напълно погрешна логика. В действителност, слънцето може да направи състоянието на акнето по-лошо.

Само предписаните лекарства могат да лекуват акне

Въпреки че е вярно, че мощните лекарства са по-добри обикновените продукти, продуктите без рецепта за грижа за кожата могат да се справят със средно състояние на акне, без да се вдига много шум и без да се налага да се ходи първо на лекар. Всичко е въпрос на избор на правилния продукт за правилния проблем.

Акнето е резултат от лоша хигиена

Акнето се причинява от бактерия, блокиране на порите и, при по-тежките случаи, от хормонален дисбаланс. Измиването на лицето безброй пъти всеки ден със сапун не може да направи абсолютно нищо. Само прекалено голямата небрежност към хигиената може да има отрицателен ефект върху кожата.

Какво причинява акнето?

Първо, акнето е нормално. Почти 85% от подрастващите имат акне през пубертета, в повечето случаи намалява до началото на средата на двадесетте години, но никога не изчезва напълно. Както бе посочено по-горе, акнето е генетично заболяване и начинът, по който биологичните условия и условията на средата взаимодействат с дадения човек, до голяма степен зависи от семейното им наследство. От друга страна, някои хора имат естествено по-малко проблеми с кожата от останалите.

Ето защо ви излизат пъпки…

Ето някои от факторите, които предизвикват появата на пъпки.

Хормони

Подрастващите мъже започват да произвеждат тестостерон. Тестостеронът е хормон, който увеличава омазняването на кожата (производство на себум). След като производството на себум се увеличи, то може да се натрупа в порите, да доведе до болка, подуване и образуване на гной.

Диета

Някои противоречиви доклади твърдят, че шоколадът и джънк храните могат или не могат да доведат до появата на акне. Но за някои храни, които засягат нивото на хормоните, е безопасно да се каже, че наистина могат да предизвикат акне, въпреки че генетиката има повече вина за него.

Стрес

Проучванията показват, че дългите периоди на стрес могат да повишат кожните проблеми, тъй като нивото на тревожност дисбалансира нивото на хормоните.

Лекарства

Някои лекарства, като андрогени и барбитурати, са известни, че причиняват акне.

Триене

Носенето на облекло или други груби материали, които дразнят кожата, също може да предизвика изникването на пъпки. Носенето на шапка в горещ и задушен ден за продължителен период от време е добър пример за това.

Слънце

Както бе посочено по-горе, някои хора са предразположени да страдат от акне след седмици на продължително излагане на слънце. Лосионите за тен понякога могат да направят положението още по-лошо.

Добро лечение на акне

При избора на лечение на акне, човек винаги трябва да търси за химикали, които са известни с лечението на кожни проблеми. Такива химикали са: сяра, бензоил пероксид, салицилова киселина, цинк и третиноин. Всеки продукт, който съдържа най-малко две от тези съставки, ще има има страхотни резултати в третирането на вашето акне, стига то да е в умерени размери.

Мощни растителни продукти, като алантоин или пантенол – две доказани с почистващите си свойства съставки – също могат да ви помогнат да се отървете от досадните бактерии, които правят пъпките по-лоши. Те също така могат да ускорят процеса на възстановяне. Когато раната се лекува правилно, тя оставя по-малко следи, така че употребата на тези съставки е винаги в плюс.

Лошо лечение на акне

Избягвайте продуктите, които примамват потребителите с измислени съставки, като например вода от тропически гори. Лечението на акне не става с магия и заради това не трябва да се доверявате на неща от сферата на фантастиката.

Потребителите също така трябва да внимават с лекарства, които не разполагат с листовка, или пък твърдят, че могат да „излекуват“ акнето. Ако производителите не са наясно, че акнето е неизлечимо, как може да се вярва на техните продукти?

Лечението трябва да започне веднага

Въпреки че акнето не може да бъде напълно излекувано, не забравяйте, че има продукти, които могат да ви помогнат с проблеми без рецепта. Не забравяйте да погледнете за правилните съставки в продукта, който сте решили да закупите. Дори и тежките форми на акне могат да бъдат лекувани; това е просто въпрос на доза.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!