img

Марихуана и Депресия

/
/
/
1270 Views

Може ли марихуаната да работи като антидепресант?

Тревата е легализирана в няколко държави и щати, а новата марихуана за медицински цели вече влезе в сила в Канада. Напоследък доста хора вярват в силата на марихуаната. За някои хора това е мощно ефективно лекарство за лечение (макар и да не лекува в действителност) редица симптоми и състояния, които варират от епилепсия до рак. Но могат ли психоактивните съставки в тревата да лекуват клиничната депресия?

Ефективна за някои

За Диего Диас, отговорът е да. Той е фотограф на свободна практика в Отава, Онтарио и пуши четири грама на ден, за да облекчи симптомите на депресия и го прави в продължение на вече пет години. Дори, когато бил в колежа, той пушил всеки ден и това му позволило да се отличи в образованието и завършил на първо място в класа си. Преди да започне с медицинската марихуана, той страдал от безсъние, с нулев апетит и бил на ръба на самоубийството в най-лошите си моменти.

„Погама ми да остана положително настроен и ме мотивира,“ казва Диас по телефона от фотографското си студио. „И, разбира се, подпомага и храненето и съня, тя ми помага да се придържам към правилните нива и да не прекарвам по две седмици без сън, без да ям. Определено ми помага.“

Съществуват най-различни сортове марихуана, а за всеки, който я взема като лекарство, това е един важен фактор. Нужен е определен баланс на ТХК (тетрахидрокарабинол) и канабидиол, за да получите оптимален ефект, а като цяло има два различни типа: сатива и индика. Сатива, като цяло има по-стимулиращо и церебрално (мозъчно) действие, а индика е с по-успокоително действие, предизвиква съня и повишава апетита. Диас използва сатива през деня и индика вечер, но като цяло използва хибридна версия, която му позволява да извлече най-доброто от двата сорта.

Диас е опитвал фармацевтичният начин преди това, но открил, че таблетките му носят само странични ефекти. Той открил, че тревата може да бъде отговора, след като видял ефектите от пушенето за развлечение. След като пушил, той винаги се чувствал, спял и се хранил по-добре, така му хрумнало, че всъщност прилага самолечение.

Аз съм преживял същото нещо, в моя собствен живот. Всеки изпада в мрачни настроения понякога. По моят собствен опит, имаше моменти, в които един джойнт ми даваше нов поглед и ми помагаше да се справя с това, през което преминавах. Бях в състояние да погледна на нещата по различен начин и да подобря настроението, не просто когато бях под въздействието на наркотика, но и през следващите ден-два.

Научни доказателства

Много лекари се колебаят дали да изписват трева за депресия, защото научната литература е все още мътна за това дали е ефикасно лечение. В ProCon.org, уебсайтът, в който лекари дават мнението си по медицински въпроси, но за това дали тревата може да лекува депресия, мненията са разделени.

Първото силно доказателство за ефикасността на марихуаната като антидепресант бе разкрито в проучване, проведено от д-р Габриела Гоби от невробиологичният факултет на Университета МакГил през 2008г.

Доктор Гоби инжектирала на плъхове синтетична версия на тревата и след това ги подлагала на нещо наречено „тест на принудително плуване,“ което измерва депресията при животните. Тя установила, че при ниски дози, плъховете показват по-малко депресивни симптоми. При високи дози обаче, ефектът бил обратен. Нещастните плъхове били вече отчаяни.

Проучването също забелязва голям обем с невероятни данни, събрани от пациенти, подкрепящи ролята на марихуаната като антидепресант. Много пациенти със СПИН и множествена склероза отчели подобрения в разстройствата на настроението си след консумацията на марихуана. Доктор Гоби също забелязала, в своята работа като клиничен психиатър, че много от пациентите ѝ с депресия използват редовно марихуана.

Проучването на д-р Гоби заключва, че ТХК имитира собствените ендо-канабиноидните рецептори на организма и се комбинира с рецептор в мозъка, предотвратявайки изчерпването на серотонин, което е неврохимикал, който регулира настроението. Добре известно е, че липсата на серотонин причинява депресия. Експериментът на д-р Гоби показва, че ТХК може да функционира по същият начин, ако е в правилните дози.

Вашият резултат може да варира

Трудно е да се изчисли най-ефективната доза трева за даден пациент. „Аз бих предположил, че зависи от конкретният случай, в който някои хора виждат някакви подобрения, а други не,“ казва Диас. „Вероятно съм един от малкото хора, които познавам, които действително я използва за медицински цели, и консумира, количеството, което аз използвам и все още може да работи. Това зависи от човека.“

Смешното нещо за тревата е, че всеки реагира различно на нея, така това, което върши работа на Диего Диас и мен, може да не работи за всички останали. Няма достатъчно проучвания, за да се даде конкретен отговор или решение, което да е единодушно за всеки, но с настъплението на легализираната трева, ще стане по-лесно за проучване и развитие на науката около това как тревата може да помогне за облекчаване на медицински симптоми, включително тези на депресията.

Източник: askmen.com

 

error: Съдържанието на сайта е защитено!