img

Инвеститори и Интелект

/
/
/
712 Views

Трябва ли да сте гений, за да забогатеете с акции?

Ако сте на мнение, че инвестирането на фондовата борса изисква определен тип интелигентност и познание, значи сте прави.

Едно ново проучване на Марк Гринблат (Калифорнийски университет, Лос Анджелис), Мати Келохаржу (Университет Аалто) и Джухани Линаинма (Чикагски университет) озаглавено „IQ и участие на фондовата борса,“ заключи че колкото по-умни сте, толкова по-вероятно е да инвестирате в акции и да сте успешни в това.

Използването на базата данни на финландски инвеститори, която обхваща 20-годишен период 1982-2001г., дава доста убедителни доказателствата: С колкото по-ниско IQ е индивида, толкова по-малка е вероятността за участие на фондовата борса, което бе вярно, без значение от пола или богатството.

Това е така, защото колкото по-ниско е IQ-то на инвеститора, толкова повече грешки ще е склонен да прави, което не му позволява да вземе допълнително участие. Те не успяват да разнообразят портфолиото си, за да достигнат до акциите на големите имена, които са чували.

Колкото по-високо е IQ-то на инвеститорите, толкова по-успешни са те, защото минимизират риска си с по-добро разнообразие от акции и взаимни фондове. Също така, те правят по-големи проучвания, за да открият стойностни акции, които са по-малко познати.

В крайна сметка, колкото по-умен сте, толкова по-вероятно е да инвестирате на фондовата борса и да бъдете успешни в това.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!