img

ДОМАШНИЯТ ЛЮБИМЕЦ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ЖИВОТА ВИ

/
/
/
851 Views

Чувствате ли се тъжни, самотни или дори стресирани напоследък? Чувствате ли се изолирани от външният свят, защото сякаш никой не разбира през какво преминавате? Ако е така, може да искате да опитате едно ново терапевтично средство: притежаването на домашен любимец.

Не е тайна, че някои от нас имат празноти в живота си, които не могат да бъдат запълнени от други хора, поне не толкова често, колкото бихме искали. За много хора, нашият начин на живот може да зависи, независимо дали го осъзнаваме или не, от система за подкрепа, която ни помага да балансираме нашето физическо, емоционално и ментално състояние. И вярвате или не, правилното животно може да направи това за вас, без да иска много в замяна, само неща от първа необходимост. Скоро ще започнете да виждате положителните промени, които може да внесе в живота ви.

Доказателства за помощта на домашният любимец

Доказателството е някъде там. В продължение на години, кучетата са били използвани, за да осигурят алтернативна грижа за болни деца и възрастни хора. Най-малкото, те са показали, че повдигат духа на пациентите и ускоряват тяхното възстановяване до известна степен.

Но домашните любимци може да имат огромно влияние върху здравето на всеки, както показа едно скорошно проучване. Доктор Карън Алън, бивш изследовател в областта на медицината в Държавният университет на Ню Йорк, проведе проучване с 48 мъже и жени, борсови посредници, които ежедневно са подложени на високи нива на стрес. Тези без домашен любимец „показват два пъти повече стрес от тези, които имат домашен любимец в стаята.“ Следователно, има какво да се каже за въздействието, което едно животно може да окаже върху живота ви.

Кой печели най-много?

Разбира се, това не означава, че трябва да бягате до най-близкият магазин за домашни любимци. За човек, който е в постоянно движение, например, може да не е практично да има домашен любимец.

Но някой, който стои често у дома и е сам през по-голяма част от времето, може да намери за вдъхновяващо прибирането вкъщи при домашният любимец. Това е особено вярно за тези, които преминават през тежки периоди (т.е. раздяла, продължително заболяване), по време, на които няма кой да осигури комфорт у дома или просто няма никой, който да ви разбира. Грижата за животно би била най-доброто решение в този случай, заради неговата натурална, макар и неумишлена, способност да подобри настроението на хората.

По същият начин, някой с високо стресираща работа, може да има нужда от допълнителна подкрепа, за да облекчи напрежението, събирано през целият ден.

Плюсовете на домашният любимец

Ако начина ви на живот съвпада с някои от посочените по-горе и все още не сте сигурни, разгледайте петте причини, поради които притежанието на животно може да бъде от полза за вас:

  1. Осигурява постоянна компания

Докато са задоволени основните им нужди (храна, вода и т.н.), домашните любимци ви осигуряват денонощна любов и привързаност, без да искат много в замяна. Няма да ви обича и после да си промени решението или да ви зареже в последният момент. Винаги ще е до вас и ще се нуждае от вас.

  1. Разсейва

Едно животно може да ви разсее от постоянното напрежение в живота ви. Играта с кучето или котката ви, или дори наблюдаването на това как плуват рибите ви в продължение на 20 минути, може да ви държи настрана от мислите за работата, дрехите, които трябва да се изперат или сметките, които трябва да се платят. Всеки има нужда от тази възможност да избяга от ежедневните главоболия, а домашният любимец може да помогне.

  1. Дава ви чувство за целеустременост

За тези от вас, които се чувстват така, сякаш се движат безцелно в живота, отглеждането на домашен любимец може да ви помогне да се чувствате сякаш постигате нещо. В края на краищата, вие се грижите за друго живо същество. До известна степен има някаква майчина гордост, свързана с наблюдаването на това как расте силен и здрав домашният ви любимец. Не сте готови за деца все още? Това може да е отговорът.

  1. Позволява ви да се откриете, без да се притеснявате

Може би воденето на дневник не е за вас. Може да искате жив контакт, с който можете открито да изразите себе си, без да се страхувате от репресии. Един домашен любимец няма да ви съди или да не се съгласява с вас. Той е там само, за да ви изслушва (дори и да не може да разбере и дума от това, което казвате, поне изливате емоциите си). Няма недоразумения, няма суета, не трябва да чакате да дойде вашият ред, за да говорите… какво повече може да искате?

  1. Дава ви причина да тренирате

Дори да се чувствате така, сякаш живота ви е пълен, може да искате да изгорите някои калории и да намерите извинение, за да подишате малко чист въздух. Излишно е да казваме, че кучето ви дава значително по-често възможност да се разходите и да побягате, по този начин се лекува тялото и ума ви.

Избор на най-подходящият

Разбира се, има други неща, които да обмислите: Бюджет, локация и свободно време. Разбира се, кучетата се смятат за „най-добрият приятел на човека,“ но ако живеете в малък апартамент, може да не искате да предприемете тази стъпка.

Ако имате достатъчно свободно време и терен, които да предложите, по всички възможни начини, можете да си осигурите куче-спътник. В противен случай, може да искате по-независимо животно като котка.

Но ако времето и парите не са на ваша страна, трябва да си помислите за риби, костенурки, птици или хамстери. Въпреки, че тези животни може да забравят за вашето присъствие, те са домашни любимци все пак.

Бъдете абсолютно сигурни

Запомнете, притежаването на домашен любимец е един чудесен начин да получите някои алтернативна ментална и емоционална подкрепа, тъй като може да запълни празнините, по начин, който хората не могат. И имайте предвид, че домашният любимец е за цял живот. Трябва да сте сигурни, че наистина искате или имате нужда от такъв и сте подготвени да се ангажирате. Преди всичко, ако един домашен любимец може да направи чудеса за вас, той не заслужава ли малко уважение в замяна?

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!