img

Стереотипите правят християните по-слаби в науката

/
/
/
716 Views

Прави ли ви християнството по-слаби в науката?

Защо това е важно?

Защото пресечната точка между науката и вярата е ужасно популярна тема напоследък.

Дългата история накратко

Въпреки очевидните идеологически бариери, ново изследване установи, че хората, които се самоопределят като християни, не са по-малко образовани в науката. Вместо това, представянето на негативни стереотипи може да ги накара в действителност да показват ниски резултати в научните изследвания.

Дългата история

Може би защото животът на Земята е станал толкова относително лесен в последните десетилетия, че не са останали толкова много неща, за които да размишлявате, ако видите научна тема в новините, можете да намерите някой, който да може да я оспори на базата на нестабилна религиозна тематика. Изменението на климата, ваксинации, аборти, еволюция, дори и логистиката на сексуалната ориентация може да създаде скалъпени опити да се превърнат от предимно ясни теми в двустранни въпроси. Изводът за обикновения наблюдател е, че смесването на религията и науката е лошо нещо (лошо за науката).

Но защо е така? В САЩ, например, 77% от хората са християни. Може би си мислите, че в такъв случай ще видим подобни демографски статистики и в научната общност, но близо половината от нея не е религиозна и по-малко от една трета се самоопределят като християни. И все пак тези хора показват, че голяма част от хората нямат проблеми със съвместяването на вярата с науката. Ново изследване показва на центъра за Социална психология и личностна наука предполага, че проблемът със съвместяването на двете неща идва по-скоро от проблеми с възприятието.

„Нашето изследване показва, че стереотипите са това, което прави християните по-малко компетентни в областта на науката, отколкото другите групи, и този факт се припознава и от християни, и от нехристияни. Нашето проучване също така разкри, че християните се свързват по-малко с науката и са по-малко заинтересовани от нея“, пише авторът.

Всичко се случва горе-долу по следния начин: някой идиот се появява по телевизията и казва нещо откровено тъпо („Еволюцията е измислица; Библията ми казва така“). Нехристияни или християни, които гледат това, си казват: „Уау, християните наистина не схващат науката“. Други християни, които са имали интерес към науката, често се самозаблуждават за истината и науката под тежестта на собствените си пристрастия. Това се превръща в порочен кръг.

По време на няколко проучвания, изследователите са открили достатъчно доказателства за това. За да бъдем честни, най-открояващите се говорители на християнската вяра не правят добра услуга на общността. Трябва да отбележим и вълната от хора, които бяха готови да линчуват папата, след като той благоволи да предположи, че хората може би по някакъв начин са оказали въздействие за климатичните промени.

Всички нехристияни (и научно-мислещите християни) искат християните да приемат науката като нещо истинско и може би действително трябва да ги насърчат да го правят.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!