img

Шеф раздели $27 млн. печалба със служителите си, след като продаде компания

/
/
/
6265 Views

Този шеф сподели $27 млн. с персонала си, след като продаде своята компания

Защо това е важно?

Защото това е един чудесен пример за човек, който отнема от собственото си богатство, за да намали пропастта в доходите между служителите и шефовете.

Дългата история накратко

Главният изпълнителен директор на турска фирма за доставка на храни плати $27 млн. в бонуси на служителите си след продажбата на фирмата.

Дългата история

Има една нова тенденция в глобалния свят, която е много по-малко дразнеща, отколкото селфи снимките или използването на думата „bae“: изпълнителните директори започват да споделят големи печалби с хората, които помагат на техните компании да станат толкова страхотни и печеливши.

Главният изпълнителен директор на турска компания за доставка на храна по домовете, която се казва Yemeksepeti, продаде фирмата на немския гигант в тази сфера Delivery Hero за $598 млн. през май и реши да използва $27 млн. от печалбата си, за да изплати бонуси на своите 114 служители.

Всеки служител е получил приблизително по $237,000. За да сложим това число в перспектива, обикновеният служител в Yemeksepeti е получавал между $1,000 и $2,000 на месец. Така че бонусът е близо 150 пъти колкото тяхната месечна заплата.

„Ако сме пожънали успех, то ние сме го постигнали всички заедно“, каза шефът Невзат Айдън пред турски вестник.

През май тази година, главният изпълнителен директор на Gravity Payments реши да увеличи годишната заплата на всеки един от своите служители, включително и на позициите от по-ниско ниво като портиерите например, до $70,000. Отчасти той направи това като намали своята заплата от $1 млн. до $70,000. На това му се казва равенство в доходите.

Този тип споделяне на богатството е отличен начин да се балансира крайното неравенство в заплащането на шефовете и обикновените хора в компаниите, което само по себе си е отчасти продукт на други неравенства. Главният изпълнителен директор е инвестирал обратно в собствената си фирма под формата на лоялност и производителност на служителите.

За изпълнителните директори, които получават няколко милиона в заплати, някой милион тук и там в действителност не прави начинът им на живот много по-различен, но за някой, който прави $1,000 на месец, бонусът от $237,000 може наистина да промени живота му. Да се надяваме, че и други шефове ще вземат под внимание тези истории.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!