img

Проверяването на имейли след работа води до стрес

/
/
/
923 Views

Ето още една причина защо трябва да спрете да проверявате пощата си, след като си тръгнете от офиса

Защо това е важно?

Защото работата няма да спре да ни преследва и у дома.

Дългата история накратко

Ние сме претоварени и стресирани работници, а нашите смартфони никак не ни помагат. Ново проучване установи, че работниците, които очакват да получат имейли след края на работното време, са много по стресирани от тези, които оставят цялата работа в офиса.

Дългата история

Проучването е направено в САЩ. А американците работят много. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, американците работят средно по 1 789 часа годишно. Това изглежда много в сравнение, например, с обичащите живота и виното французи, които работят средно по 1 489 часа.

Но, хей, нали повечето работа означава повече спечелени пари, което означава повече щастие?

Тогава как да си обясним германците, които работят само по 1 388 часа на година и имат водеща световна икономика. В действителност, германците се грижат толкова много за свободното време на своите работници, че преди около година въведоха правила за наказване на фирми, които контактуват със своите служители извън работното време.

В Америка, от друга страна, компаниите все още продължават да изпращат аварийни имейли на своите служители. Сигурно много от вас също получават обаждания или съобщения от шефовете си извън работно време. А както беше съобщено от списание TIME, ново проучване на Хамбургския университет откри, че хората, които получават работни имейли, след като са напуснали офиса, имат по-високо ниво на стрес от хората, на които не им се налага да мислят за работа, след като напуснат офиса.

Проучването е изследвало 132 души от 13 различни работни места за малко повече от една седмица. В продължение на четири дни, от служителите се очаквало да бъдат на разположение за работа по всяко време, докато през останалите четири дни те са знаели, че няма да е необходимо да отговарят на имейли и обаждания.

След вземането на проби от слюнката на участниците, изследователите са открили, че тези, които са се притеснявали за работни имейли, са имали по-високо ниво на кортизол – хормона на стреса – от останалите. С други думи, имейлите след работа ни провалят свободното време.

Това вероятно не е първият път, в който чувате, че технологиите са довели до повече стрес и burnout (прегаряне) у хората. Изследване от края на миналата година разкри, че 47% от работещите в офиси обвиняват интернет, електронната си поща и телефоните за това, че ги принуждават да работят повече часове. Проучване на Форбс от началото на 2015 г. показа, че 20% от служителите работят над 20 часа на седмица извън офиса в свободното си време.

Така че, в името на нашето семейство, социален живот и здраве, как можем да спрем това? Много просто, изключете си известията на електронната поща.

Така или иначе, едва ли някой от приятелите ви би изпратил имейл – имаме iMessage/Whatsapp/Facebook и т.н. Вашият шеф едва ли ще е щастлив от изключените известия, но здравето и семейството ви са по-важни от него.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!