img

Парите & щастието

/
/
/
948 Views

Как парите влияят на ума и тялото

Бихте ли предположили, че един от вицепрезидентите на JP Morgan Chase е също и автор на книги за деца? Или че същият човек е и продуцент на спечелил Грами джаз албум и че е написал книга, която се очаква да бъде една от най-добрите 15 бизнес книги, които ще излезнат през тази година? Какво ще кажете, ако човекът, който се вписва в тези две описания, също така е пътувал по целия свят, за да изследва произхода на парите и как той ни засяга?

Запознайте се с Кабир Сехгал. Всяко едно от горните твърдения е вярно за него.

Новата му книга, Coined, поглежда в неврологията зад нашите отношения с парите, откъде идват и те и къде отиват. Дори и да не сте много заинтересовани от тази тема, ще ви бъде много интересно, когато прочетете как Кабир обяснява начина, по който нашия мозък реагира дори и при самия допир с парите.

Влиянието на парите в нашата биология

Парите наистина имат дълбоко въздействие върху нас. Ефектът, който имат парите върху нашата биология, е невероятен – той може да промени живота ни по начини, за които си нямаме и представа. Просто изричането на думата пари може да стимулира кожата ни, а докосването им възбужда сетивата.

Парите активират областите от мозъка, отговарящи за наградите и страховете, по същия начин, по който го прави и кокаина. Това е доста мощен ефект. Идеята за получаване на пари е по-вълнуваща на подсъзнателно ниво, отколкото действителното получаване на парите.

Познавате ли някой, който играе в лотарията или залага често? Питали ли сте го защо го прави? Той сигурно ще ви отговори, че го прави, защото може да спечели.

Тази тръпка от възможността за печалба идва от когнитивни предразположения, наречени наличностни евристики: неща, които са по-лесно достъпни за нашата памет, издигат идеята, че същото нещо е на път да се случи и на нас.

Пари и генетика

Нашите гени взаимодействат с парите на толкова дълбоко ниво, че могат да повлияят на нашия FICO резултат (което е нещо като наш кредитен рейтинг). Това е така, защото има гени, които ви предразполагат да предприемате по-големи или по-малки рискове. Това означава, че много от нашите финансови решения са правят на подсъзнателно ниво.

Парите имат сериозен еволюционен елемент – ние свързваме парите с възможността да правим… всичко.

Можете да изпитате въздействието на парите върху хората следващия път, когато отидете да пиете по бира с приятелите си. Когато дойде ред да се плаща сметката, просто кажете, че няма да давате пари за вашия дял. Гледайте реакциите на останалите и смяната на енергията им – това е невероятно. За секунда ще ви прехвърлят от групата на приятелите в групата на идиотите, които се опитват да се възползват от останалите. Защото не почитате най-голямата валута – социалния дълг.

Парите в историята

Антрополозите са се връщали много назад, за да разгледат обществата и връзката им с парите. Преди да е имало физическа валута, те са използвали бартера като средство за размяна. Дори и в древна Месопотамия (4 000 г. пр.н.е.) е имало инструменти за дългове и заеми, защото винаги е имало необходимост от нещо, с което хората не са разполагали (храна, подслон, вода и т.н.)

Парите и щастието

Има направени някои изследвания на тема колко пари са „достатъчни“. Има доказателства, че след като сте стигнали до определено равнище на доходи, животът ви спира да се подобрява с такъв темп, с какъвто се е подобрило финансовото ви състояние. След като можете да се грижите за вашето здраве и вашата стабилност и стабилността на семейството и близките ви, необходимостта от пари трябва да намалее.

Но реакциите и връзката с парите при някои хора е толкова силна, че ще отидат далеч отвъд своите основни потребности, работейки до късните часове и пренебрегвайки други части от живота си, за да постигнат някакъв вид щастие, което идва с увеличаването на парите и възможността за изкарване на повече.

Интересно е, че парите са често обсъждани в религията в същата светлина. В книгата на Матей, 80% от притчите са за пари.

Парите са символ на добър живот. Те представляват много и различни неща за нас. Но как реагираме на тях, как измерваме нашият собствен успех или неуспех от нашите финанси, е нещо, на което повечето хора не обръщат внимание.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!