img

Откриха лекарство, което ще ви направи по-умни и наистина работи

/
/
/
819 Views

Учените потвърдиха, че това лекарство прави хората по-умни

Защо това е важно?

Защото лекарствата могат да помогнат за по-доброто състояние на мозъчната дейност.

Дългата история накратко

Изследователите потвърдиха, че модафинилът – лекарство, използвано за лечение на нарколепсия – засилва мозъчната функция при нормалните хора.

Дългата история

Лекарство, предназначено да разбужда хора, които са постоянно сънливи, всъщност успява да подобри продуктивността на мозъка на хора, които са съвършено здрави.

Ако постоянно ви се спи и чувствате голяма умора, модафинилът може да бъде това, което лекарите ще ви изпишат. Той принадлежи към семейството на лекарства, известни като стимуланти на централната нервна система (ЦНС), които са насочени към определени области на мозъка.

Докато Модафинилът бе основно разработен за борба със сънливостта при нарколептиците – хора, които са постоянно уморени или спят прекалено много – новите изследвания показват, че можете да бъдете в състояние да отведете мозъка си на следващото ниво.

Лекарството вече се използва и от много хора, които не са болни от тази болест. Това е вероятно част от причината защо науката е на нулата по отношение на изследването на ролята на лекарствата като подобрители на мисълта.

Двама учени от Оксфордския университет и Медицинския филиал на Харвард хвърлиха поглед върху изследванията на хора, взимали лекарството модафинил, в периода между 1990 и 2014 г. Техните анализи са показали, че не е имало забележими подобрения в работната памет или гъвкавостта на мисълта, но и имало значителни подобрения в уменията за вземане на решения и планиране.

Проучванията показват, че колкото по-сложен е тестът, даван на консуматорите на модафинил, толкова по-успешно лекарството засилва мисленето. Виновник за това е повишената мозъчна функция, която изглежда е в резултат на стимулацията на централната нервна система, предоставена от модафинилът.

В списанието European Neuropsychopharmacology, д-р Анна-Катерин Брем и д-р Руарид Батълдей заключиха, че модафинилът наистина стимулира мисленето и че науката трябва да измисли нови начини да се подобри мозъчната дейност на хората.

„Това е първият пример за интелигентно лекарство, което може да помогне, например, за подготовката преди изпит.“

Преди да започнете да черпите приятелите си с лекарството и да се представяте в ролята на гений от МЕНСА, изследователите не забравят много етични въпроси, които идват с напомпването на мозъка на обикновените здрави хора с лекарства.

Един от професорите в изследователския екип се чуди дали науката трябва да толерира или осъжда лекарства, които помагат на мозъка да работи на по-високи обороти. В крайна сметка, обществото не е особено склонно да легализира немедицинското използване на всякакви вещества, действащи на мозъка.

Легализирането на модафинилът като мозъчен бустер изглежда доста далеч на този етап.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!