img

Изследване поставя под въпрос дали пропускането на закуската ще ви направи дебели

/
/
/
1137 Views

Прави ли ви пропускането на закуската дебели?

Защо това е важно?

Защото пропускането на закуската може да не е толкова лошо за вас, колкото е обяснявала баба ви.

Дългата история накратко

Отдавна е приет от всички хранителният факт, че прескачането на закуската всъщност води до увеличаване на теглото, но това банално твърдение може би в действителност да се основана на непълна и неточна логика, разбираме от това научно изследване.

Дългата история

В един момент от живота ти, някой ти е казал с пълна увереност, че пропускането на закуската е много вероятно да доведе до напълняване.

Това твърдение е станало толкова често срещано, че се е превърнало в клише. На закуската се приписва заслугата за началния отскок на вашия метаболизъм и се приема като задължително условие за физическо и психическо благополучие и здравословни навици.

Но нови изследвания предполагат, че може би сте живеели в лъжа по отношение на този въпрос.

Дори и в официалните правителствени документи на САЩ е написано категорично, че: „липсата на закуска е свързана с излишно телесно тегло“, но Вашингтон пост разказа за дейността на изследователи от Колумбийския университет, които са открили доста различни данни.

В доклад, публикуван през миналата година, бяха цитирани тестове, които открили, че „при хората с наднормено тегло, прескачането на закуската всеки ден в продължение на четири седмици води до намаляване на телесното тегло.“

За целите на експеримента са били обособени три групи, които са правели различни неща на закуска в 08:30 всеки ден. Едната група е получавала корнфлейкс, другата овесени ядки, а третата не се е хранила с абсолютно нищо. Оказва се, че тези, които са гладували сутрините, са загубили тегло, вместо то да се увеличи.

Вашингтон пост обяснява, че идеята за това, че пропускането на закуската води до увеличаване на теглото е била представена от препоръките за здравословно хранене на правителството на САЩ през 2010 г., след като веднъж на всеки пет години се е правел анализ от група експерти, наречени Консултативен комитет на препоръки за здравословно хранене. Данните, събрани от тях, идвали предимно от наблюдателни проучвания, които често са били обвинявани в грешки, докато новото изследване осигурява по-емпирично заключение.

Така че може да се окаже, че тези години на задължително хранене всяка сутрин са били години на пълно заблуждение и че ключът към намаляването на теглото може да бъде съвсем прост – да се храниш с един път по-малко на ден.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!