img

Хапчето Което Ви Прави По-Умни

/
/
/
1393 Views

Учени потвърдиха, че това лекарство прави хората по-умни

Защо това е важно

Защото лекарствата могат да ни направят по-умни

Дългата история, казана накратко

Учени са потвърдили, че модафинилът е лекарство, което се използва за лечение на нарколептици, подпомага мозъчната дейност при нормалните хора.

Дългата история

Лекарство, което е измислено така, че да помага на хора, на които постоянно им се спи, всъщност подпомага мозъчната дейност на хора, които са здрави.

Ако постоянно сте изморени или сте скапани от работа, модафинилът може би е точно това, което докторът ви е изписал. Той е от семейството на лекарствата, които са предназначени за стимулиране на централната нервна система, като се насочват към специфични зони на мозъка.

Макар, че модафинилът е създаден главно, за да се бори срещу сънливостта при нарколептиците, хора, които са постоянно изморени или спят прекомерно много, според ново проучване лекарството може да помогне на мозъка ви да достигне едно ново ниво.

Модафинилът вече се използва без рецепта като „умното лекарство“ от хора, които нямат нарколепсия, което е и една от причините науката да започне да изследва ползата му като „усилвател на мисли.“

Двама изследователи от университета в Оксфорд и Медицинското училище в Харвард са погледнали проучванията за когнитивното (познавателното) усилване на мозъка, направени между 1990 и 2014, използвайки модафинил. Не е имало някакви значителни подобрения в планирането или вземането на решения.

Проучвания показват, че колкото по-сложен е теста даден на хората, които използват лекарството, толкова по ефективно е то в усилването на мисловната дейност. Оказало се, че при по-голямо натоварване на мозъка модафинилът имал по-голям ефект като стимулант на централната нервна система.

В ежедневника European Neuropsychopharmacology, Д-р Анна-Катерин Брем и д-р Руарид Батълдей заключват, че модафинилът наистина подсилва мисленето и науката трябва да открие нови начини, за да оцени надеждно нормалната и дори свръх-нормалната мисъл.

„Това е първият реален пример за „умно лекарство,“казва Професор Гай Гудуин от Еврпейския колеж по невропсихофармакология, „което наистина може да помогне, например при подготовката за изпит.“

Преди да започнете да се поздравявате със съучениците си представяйки си, че сте Еди Мора, който пие NZT-48 във филма Високо напрежение (Limitless), учени не забравят многото нравствени въпроси, които ще възникнат по адрес на хората, които “се друсат“ с лекарства, които подпомагат мозъка.

Професор Гудуин размишлява върху това дали науката трябва да разреши или забрани лекарствата помагащи на мозъчната дейност на нормалните хора. Все пак обществото е доста скептично настроено към легализирането на използването на лекарства, които си играят с ума ви, от нормалните хора без заболявания. Легализацията на модафинилът като „усилвател“ на мозъка ще бъде доста странно.

Станете цар на дискусията

Задайте Големия въпрос: Трябва ли модафинилът да се предписва на хора, които работят в среда с високи нива на стрес? Ще помогне ли на докторите, полицаите и хората, работещи на стоковата борса да вземат по-добри решения?

Кажете нещо смущаващо: Колкото и страшно да звучи трябва да се замислим какво друго могат да открият учените, ако започнат да дават лекарства с обособена цел на здрави хора.

Кажете този факт: Обикновено, както при повечето лекарства на пазара модафинилът идва с определени странични ефекти, които включват неспокойствие, повръщане, сърцебиене, обриви и рязка промяна в настроенията.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!