2 години ago
1008 Прегледа
0 0

Може ли порното да убие сексуалния Ви живот?

Написано от

Може ли порното да убие сексуалния Ви живот? Според предварителни, нови изследвания, представени на годишната среща на Американската урологична асоциация, това може да се случи, ако предпочитате порното пред истинския секс.

Изследователите са проучили 312 мъже за това колко често гледат порно и дали то е предпочитания начин да освободят напрежението. Те също така оценяват еректилна им функция, способността за оргазъм, сексуалното желание и доколко са доволни от половото сношение.

Учените са открили, че мъжете, които са заявили, че предпочитат да мастурбират гледайки порно, имат по-ниски резултати от тестовете за еректилна функция и сексуална функция, отколкото тези, които предпочитат секса с партньор.

Така че, наистина ли трябва да сте обезпокоен относно порното? Стигнахме до уролог и сексуален изследовател, за да намерим отговор.

Порното наистина ли е вредно?

Явно, това проучване не е толкова ясно, колкото изглежда. Това е така, защото учените откриват връзка между порното и еректилнато функция при момчета, които предпочитат да мастурбират на порно, пред това да правят секс с истински партньор. И тези момчета съставляват само 3,4% от извадката – или около 11 човека общо.

Няма връзка между порното и сексуалната функция за по-голямата част от мъжете, които предпочитат истинския секс, отколкото да мастурбират гледайки порно, авторите на изследването заключиха в резюмето на презентацията си.

Плюс това, изследването не е било прегледано или официално публикувано, казва Никол Праузе, доктор по физика, основателка на Liberos, секс изследователска и биотехнологична компания в Лос Анджелис.

И наистина няма разлика между това дали действително порното причинява сексуална дисфункция или физическият акт на мастурбацията.

„Хората не ядат пуканки, когато гледат порно – те мастурбират. В случаите, в които едно поведение, което винаги се проявява с друго поведение, не можеш да разделиш ефекта от двете“, обяснява тя. „Те нямат основания да твърдят, че наблюдаваните от тях ефекти се дължат на порното. Те биха могли да се дължат на самата мастурбация. Те ще трябва да изучават този въпрос конкретно, или чрез експеримент, или статистически да премахнат ефекта от мастурбацията.“

Праузе посочва текущите проучвания, извършени от партньорски експерти, които до голяма степен стигат до извода, че порното може да повлияе положително на взаимоотношенията и на индивида. Други проучвания показват, че гледането на порно може дори да увеличи желанието Ви да опитате нови неща в леглото и да направите сексуалния си живот по-вълнуващ, когато гледате порно с партньора си.

„Разбира се, някои хора могат да заимстват твърде много в реалния живота и това може да противоречи на техните ценности“, казва тя.

Няма официална диагноза за „пристрастяване към порно“, казва Тобиас Кохлер, професор по урология в клиниката на Майо в Минесота, който не е участвал в проучването. Но той подчертава, че е видял, че порното предизвиква пациентите му да го заимстват в живота си, което със сигурност има потенциал да навреди на качеството на живота и връзките им, а дори и на сексуалната им функция.

Примерен случай: Когато прекомерно гледате порно – и предпочитате да постигнете оргазъм чрез мастурбация, а не с партньор – може да станете зависим от конкретен стимул, казва д-р Кохлер. Така че, когато опитате да направите нещо истинско, може да не сте в състояние, защото не е на лице конкретния стимул.

Такъв случай може да бъде стресиращ, както и да причини сексуално безпокойство и да затрудни оргазма Ви, особено ако порното започва да поема живота Ви и да променя сексуалните Ви очаквания, нещо, което д-р Кохлер е видял да настъпва при пациентите му.

Проблем ли е порното за вас?

Ако имате щастлива връзка и партньорът Ви няма проблеми с гледането на порно, то не контролира ежедневието Ви и сексуалният Ви живот се развива гладко, е малко вероятно порното да се превърне в проблем за Вас, казва д-р Кохлер.

Но ако порното започва да контролира живота Ви, Вашето желание да мастурбирате става натрапчиво, сексуалният Ви живот започва да страда и най-важното е, че Вие наистина сте притеснени, това може да е сигнал да спрете с филмите, казва д-р Кохлер. Говоренето с Вашия уролог или дори секс терапевт може да помогне.

Гледането на порно е лично поведение, което засяга всички по различен начин, и трябва да се направят повече изследвания, за да се докаже, че то може да създаде проблеми под колана за обикновения човек.

Категория:
Секс

Menu Title