2 години ago
807 Прегледа
0 0

Повече секс – по-голям шанс за забременяване

Написано от

Сексът увеличава шансовете за бременност, но не по начина, за който си мислите

Защо това е важно?

Защото, за да цитираме Джеф Голдблум от Джурасик Парк: „животът си намира начин“.

Дългата история накратко

Ново проучване установи, че по-честото правене на секс увеличава вероятността за забременяване – дори когато жените не са в овулация. Лекарите отдавна знаят, че има такова нещо, но това ново изследване е първото, което загатна за въпроса с конкретни данни.

Дългата история

За двойките, които се опитват да имат деца, универсалната препоръка е да правят секс по-често, което, разбира се, е очевидното решение на проблема. Концепцията е далеч от 100% гарантираност, но все пак това е единственият работещ начин за забременяване по очевидни причини. Далеч по-малко очевидно е, че лекарите инструктират тези двойки за продължат да правят секс дори и когато жената не е в овулация – независимо поради каква причина, по-честото правене на секс прави жените по-плодородни. Ново проучване най-накрая може да обясни защо това е така.

„Една обща препоръка на специалистите към партньорите, които се опитват да си имат дете, е редовно са правят секс, за да увеличат шансовете на жената да забременее – дори и по-време на така наречения „не-плодороден“ период – въпреки че е неясно как точно работи този метод“, казва Тиърни Лоренз, гостуващ научен сътрудник в института Кинси в университета на Индиана. „Това изследване е първото, което показва, че сексуалната активност може да накара организма да подобри различни активности в тялото, които помагат на зачеването.“

Изследването е фокусирано върху два важни фактора за забременяването от имунната система: спомагателните Т клетки и антителата. Т клетките са това, което кара организма да се бори с чуждите микроби. Те правят това чрез взаимодействието си с протеини с бели кръвни клетки, които освобождават атакуващите микробите антитела. Това е страхотно, когато, да речем, нахлуващите микроби са инфекциозни заболявания. Но това далеч не е толкова полезно за искащата бебе двойка, когато имунната система прилага същото отношение и към сперматозоидите.

Като се има предвид, че размножаването е важно за продължаването на нашия (и на всички като цяло) видове, това е проблем – или поне би трябвало да бъде. Но тъй като има малко над 7 милиарда от нас на Земята в момента, тялото на жената явно е намерило начин да се адаптира. Постоянният секс изглежда казва на имунната система на жената да се отпусне достатъчно, за да се подготви тялото за оплождане.

„В действителност, ние виждаме имунната система да реагира на социално поведение: сексуалната активност“, казва Лоренц. „Сексуалната активност кара имунната система да се подготви предварително за възможността за бременност.“

Изводът е, че сексът, дори и когато не е предназначен за репродукция, подготвя тялото на жената за бременност. Така че, ако се опитвате да си направите бебе, добре е да знаете, че тялото на половинката ви си върши своята работа – сега остава и вие да поддържате сперматозоидите си в добра форма.

 

Източник: askmen.com

Етикети:
· ·
Категория:
Секс

Menu Title