3 години ago
738 Прегледа
0 0

Веществата, които изпълват сексуалния живот

Написано от

Неслучайно го наричат химия. Ето какво се случва с нашите тела по време на секс

Винаги сте се чудели защо заспивате веднага след секс или пък получавате прилив на самочувствие след оргазма? Случва се така, защото ендорфин, окситоцин и други вещества се отделят в кръвта при излитането.

Има множество сексуални химични вещества, които влияят на ума и тялото ви по време и след секс. Разгледайте ги.

Пролактин

Какво прави: Пролактинът облекчава сексуалната възбуда след оргазъм и отвежда мислите ви далеч от секса. Пролактинът започва да действа веднага след оргазъм при почти всеки индивид. Това е един от малкото моменти през деня, когато мъжете не сме заети с мисли за секс.

Как ви кара да се чувствате: Пролактинът ви освобождава от оковите на секса след оргазъм, което ви позволява да мислите и за други неща, освен за голата жена, която лежи точно до вас. Ако след секс умът ви е наводнен с размисли за нещата, които трябва да свършите на следващия ден, значи пролактинът действа. Само си представете колко голям напредък можем да направим всички ние в живота, ако това вещество го пускаха в течащата вода.

Окситоцин

Какво прави: Секретиран от хипофизата, окситоцинът стимулира простатата, причинява мускулни контракции и прави нервната система по-чувствителна. Изследванията показват, че увеличеното производство на окситоцин води до по-интензивен оргазъм.

Как ви кара да се чувствате: Окситоцинът е известен като „хормон на гушкането“, защото ви кара да чувствате връзка с любимата. Окситоцинът се съдържа в кърмата на жените, за да помогне да се създаде връзка между бебето и майката.

Ако обичате гушкането с вашето момиче след секс, значи знаете ефектът на окситоцинът много добре.

Ендорфини

Какво прави: Ендорфините са група от невротрансмитери, образувани в организма, които се свързват с опиатните рецептори в мозъка и по естествен начин облекчават болката. Биохимикалите ацетилхолин и допамин са известни като ендорфини и имат подобна химична структура като на морфина. Те са известни също с понижаването на стреса и засилването на увереността.

Как ви кара да се чувствате: Ендорфините създават чувства на еуфория и удоволствие, освен споменатия вече успокояващ ефект. Те ви изпълват с чувство на щастие и релаксация. Те могат също така да ви накарат да се чувствате замаяни и сънливи, като дори можете да се унесете в сън. Лекарите предполагат, че свръхстимулацията на опиатните рецептори, както и при употребата на хероин, причинява сексуално влечение.

Така че не се притеснявайте следващия път, когато жената до вас заспи след секс. В действителност, колкото по-бързо заспите, толкова по-добър е бил сексът.

За отбелязване е, че ендорфините се освобождават не само при секс, а и при спортни дейности и почти всички други по-вълнуващи събития в живота.

Адреналин

Какво прави: Адреналинът активира симпатиковата нервна система, което увеличава пулса ви и разширява артериите, за да се увеличи притока на кръв към мускулите по време на секс. Той също води до възстановителен период, при който друг оргазъм е невъзможен в продължение на до 20 минути след секс. По време на полов акт, повишените количества на адреналин се освобождават от надбъбречните жлези. Адреналинът, известен още като епинефрин, усилва кръвообращението с всяка контракция на сърцето.

Как ви кара да се чувствате: Адреналинът ви кара да се чувствате ободрени, като в същото време имате чувството, че сърцето ви ще изскочи от гърдите.

Фенилетиламин

Какво прави: Фенилетиламин води до освобождаване на допамин в центровете за удоволствие в мозъка. Този химичен елемент се освобождава по време на секс и пикът му е при оргазъм. Любопитното е, че това е едно от веществата, които се съдържат в шоколада.

Как ви кара да се чувствате: Вие сте преизпълнени с чувство на блаженство, привличане и възбуда

Тестостерон

Какво прави: Тестостеронът е гориво за сексуалното желание и агресията. Изключително важен е за либидото и сексуалната възбуда. Мъжете (и жените) с недостиг на тестостерон често има проблеми с възбудата и имат по-нисък интерес към секса.

Как ви кара да се чувствате: Накратко казано, тестостеронът ви „включва“ за секса. Ако сте забелязали прилив на увереност след секс, също може да се дължи на работата на тестостерона.

Серотонин

Какво прави: Серотонинът регулира настроението. Достигането до оргазъм освобождава допълнителна доза на серотонин в мозъка, действайки като антидепресант.

Как ви кара да се чувствате: Чувствате се весел, емоционално балансиран и изпълнен с положителни емоции. Повечето антидепресанти изпомпват нивата на серотонин в мозъка ви.

Естествени стимуланти

Някои хора са готови на всичко и стигат дори до вземането на наркотици, но защо да се достига до там, след като същите химични вещества просто чакат да бъдат освободени от тялото? Правенето на секс е като вземането на дрога. Правете секс, не взимайте наркотици!

Категория:
Секс

Menu Title