3 години ago
2548 Прегледа
0 0

Справяне с пристрастяването към порното

Написано от

Дали просто харесвате „съдържанието за възрастни“ или сте пристрастени? Ето как да разберете дали имате проблем

Преди интернетът да стане вездесъщ във всеки аспект от живота ни, зависимостта към порното беше проблем само при вечните ергени. Но сега, когато всички ние сме зависими от World Wide Web да бъде голяма част от нашия живот, това състояние се просмуква в части от обществото, които преди това бяха незасегнати.

Идентифициране на пристрастяването

Докато зависимостта към порното все още не е вписана официално като психично разстройство като зависимостите към хазарта и наркотиците, терапевтите започват да приемат това състояние все по-насериозно. Критериите за определяне на това дали пациентът е пристрастен към съдържанието за възрастни са почти същите като тези, използвани за идентифициране на други зависимости, въртящи се главно около склонността да се поставя порнографията на преден план за сметка на други аспекти от живота. Ако гледането, четенето или мисленето за порнография се намесва във вашата работа, вашите връзки, семейният ви живот или вашите социални контакти, това е проблем. Някои зависими не могат да извършат полов акт без стимулиране с порнография и състоянието може да бъде част от по-широка сексуална зависимост.

Разбиране на зависимостта към порното

Едно скорошно проучване, направено в Кеймбридж, потвърди едно нещо, което терапевтите подозираха от години: пристрастяването към порното, подобно на другите зависимости, се крие в това, че хората започват да търсят порно (както биха търсили наркотици), тъй като те развиват непреодолимо психическо желание, а не просто заради забавлението.

С други думи, зависимите към порното не го гледат само защото са по-сексуални от останалите хора или защото наистина го харесват; това е съвсем различна категория.

Негативните странични ефекти

Същото проучване също така посочи , че около половината от хората, които имат зависимост към порното, не са в състояние да стигнат до ерекция със сексуалния си партньор, което дава още едно доказателство, че порно зависимостта не е само за хора, които наистина харесват сеска. В проучването става ясно, че хората с такава зависимост могат да стигнат до ерекция с порно, но не и със своите партньори.

Разбира се, с интересуващ се и разбиращ партньор, може да е възможно да бъде включено порното в сексуалната рутина. Но това все пак може да има значителни неблагоприятни последици върху сексуалния живот.

Достъпност и лесно начало

Сега е по-лесно да намериш порно от всякога. Човек вече дори не трябва да ходи до секцията за възрастни във видеотеката, може просто от неприкосвеността на собствения си дом да свали колкото си иска такива клипове от интернет. Интернет е определено основният виновник, стоящ зад експлозията в статистиката за пристрастени към порното. Изследване, публикувано в списание Pediatrics, оповести, че до 42% от потребителите на интернет на възраст между 10 и 17 години са достигали порнографски материали. До времето, когато тези деца достигат зряла възраст, порнографията може да бъде повсеместна част от живота им, а за някои от тях това може да доведе до сериозни проблеми, сред които е зависимостта.

Изграждане на толерантност

Подобно на алкохолиците, които с времето се нуждаят от все по-големи и по-големи количества алкохол, за да задоволят нуждите си, тъй като се изгражда толерантност, така и пристрастените към порното с времето започват да се нуждаят от по-екстремни и необичайни форми на порнография. Някои експерти смятат, че разглеждането на такива материали може да доведе до нездравословни фантазии в реалния живот. Отклоняващото се от нормалното сексуално поведение може да бъде вдъхновено от такова порнографско съдържание.

Групова динамика

Групи за подкрепа и програми в 12 стъпки за възстановяващи се пристрастени към порното се появяват все по-често и по-често в интернет. Това може и да изглежда нелогично, защото сигурно бихте си помислили, че най-добрият начин да се отървеш от тази зависимост е като изключиш интернета, но много пристрастени намират комфорт и лечение точно чрез споделянето на историите си и разговорите с други хора със същото състояние по интернет.

Не е изненадващо, че по-голямата част от групите, създадени да помогнат на пристрастените към порнографията в процеса им на възстановяване, са религиозни по своята същност. Повечето организирани религии приемат обща позиция на неодобрение относно всяка сексуална активност, която не е свързана с правенето на бебета между двама семейни възрастни, така че не е трудно да разберем защо църквата има интерес към лечението на пристрастените към порнографията. За религиозен човек, този подход може и да работи, но за някой, който е обърсан и се бори със своята сексуалност, вината, която ще му натякват религиозните групи за подкрепа, едва ли ще бъде от голяма полза.

Терапия

Най-добрият начин за справяне с всякакъв вид пристрастяване е да се потърси помощта на квалифициран терапевт. Нито зависимостта към секса, нито тази към порното се смятат за официално психично разстройство, но те са състояния, които могат да имат сериозни последици върху сексуалността и могат да бъдат вредни за нормалното социално функциониране. Всеки уважаващ себе си терапевт, психолог или психиатър ще признае това и ще може да ви осигури необходимите инструменти за намаляване на зависимостта към порнографията.

Филтриране на изкушението

Съществува голямо разнообразие от софтуерни продукти, които могат да филтрират определено съдържание от интернет, преди то да намери място на вашия компютър. Тези филтри обикновено се използват за спиране на нецензурното съдържание, включително порнография , от достигането до невинните очи не децата, но те могат да бъдат използвани също така и от пристрастените към порното. Разбира се, лесно е да изключиш собствените си филтри, но самото им съществуване може да окаже достатъчен възпиращ ефект.

Откажете се от порното

За повечето от нас, гледането на порнография е нещо, което правим от време на време за забавление. Но за тези, които го гледат постоянно, порното може да представлява истински умствен, емоционален и физически капан. С комбинация от терапия, интернет филтри и воля, проблемът може да бъде преодолян.

Източник: askmen.com

Категория:
Секс

Menu Title